Πως διαβάζω ταμπλατούρες για κιθάρα;

Οι ταμπλατούρες σου δείχνουν  με ποιές κινήσεις μπορείς να παίξεις ένα τραγούδι. Είναι εύκολο να τις διαβάσεις και μόλις καταλάβεις τι λογική, γίνετε παιχνιδάκι.

Οι Κιθάρες έχουν συνήθως έξι χορδές, Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρεις είναι το όνομα των έξι χορδών. Η πιο παχιά χορδή λέγεται η 6η ή E χορδή. Η επόμενη ονομάζεται 5η χορδή ή Α. Η επόμενη λέγεται 4η χορδή ή D, μετά  3η ή G χορδή, μετά 2η ή Β χορδή και τελός 1η ή e (η λεπτότερη χορδή). Δεδομένου ότι η 1η και 6η χορδή έχουν και οι δύο το E, γράφουμε την πρώτη με μικρό «e».

Τώρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις ταμπλατούρες

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις σχετικά με τις ταμπλατούρες είναι ότι υπάρχουν έξι γραμμές. Αντιπροσωπεύουν τις έξι χορδές της κιθάρας. Μοιάζει κάπως έτσι:

 e  ------------------------
 B  ------------------------
 G  ------------------------
 D  ------------------------
 A  ------------------------
 E  ------------------------


Όπως βλέπεις  η  χορδή της κιθάρας σου που είναι πιο ψηλά (6η χορδή - Ε) είναι γραμμένη στο κάτω μέρος της ταμπλατούρας, και η κάτω χορδή (1η χορδή-e) είναι γραμμένη πάνω. Πολλοί αρχάριοι μπερδέυονται, αλλά αυτός είναι ο συνήθης τρόπος για τις ταμπλατούρες.

Το επόμενο πράγμα που θα προσέξεις σε μια ταμπλατούρα για κιθάρα είναι οι αριθμοί. Οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τα τάστα. 1 σημαίνει 1ο τάστο, 2 σημαίνει 2o τάστο και ούτω καθεξής. To 0 (μηδέν) σημαίνει ανοιχτή χορδή. Για παράδειγμα:

  e  -------- 2 --------------------
  B  ------ 3 --- 3 ---------------
  G  ---- 2 ------- 2 -------------
  D  - 0 --------------------------
  A  -------------------------------
  E  -------------------------------


Η ταμπλατούρα διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά. Έτσι, αυτή η καρτέλα σημαίνει, πρώτα τη D χορδή με ανοιχτό τάστο, μετα την G χορδή στο  2ο τάστο, στη συνέχεια τη Β στο 3ο και ούτω καθεξής όπως φαίνεται παραπάνω..

Ένα άλλο παράδειγμα:

  e --- 0 - 0 - 0 - 2 - 2 --------------
  B --- 0 - 0 - 2 - 3 - 3 --------------
  G --- 1 - 1 - 2 - 2 - 2 --------------
  Δ --- 2 - 2 - 2 - 0 - 0 --------------
  Α --- 2 - 2 - 0 - x - x --------------
  Ε --- 0 - 0 - x - x - x --------------


Η διαφορά μεταξύ σ' αυτή την ταμπλατούρα και την πρώτη είναι ότι εδώ πρέπει να παίξεις πολλαπλλες χορδές την ίδια στιγμη. Αρχικά κρατάς πατημένη τη χορδή Α  στη 2o τάστο και τη G χορδή  στο 1ο τάστο και παίζεις όλες τις 6 χορδές.

Το Χ δηλώνει ότι η χορδή δεν παίζεται. Δηλαδή δεν χτυπάω με το χέρι μου αυτή τη χορδή στο παίξιμο.  Επίσης μπορεί να δηλώνει έναν νεκρό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παίξεις αυτή τη χορδή, αλλά δεν θα κάνει ήχο γιατί την έχεις σωπάσει με το άλλο χέρι. Κρατώντας μια χορδή ελαφρά και χτυπώντας την, αυτό δημιουργεί ένα νεκρό σημείο. Μια χορδή που δεν παίζεται ή ένα νεκρό σημείο μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, δεδομένου ότι και οι δύο σημειώνονται με X. Ακούγωντας το τραγούδι  θα πάρεις μια ιδέα για ποιό απο τα δύο πρόκειται. Για έναν αρχάριο, ας υποθέσουμε ότι το Χ δηλώνει ότι η χορδή δεν παίζεται.

Η τελευταία μου συμβουλή για ένα αρχάριο είναι να ξεκινήσει με μια απλή ταμπλατούρα, όπως το "Come as you are"- Nirvana.

Ελπίζω οι πληροφορίες για την ανάγνωση των ταμπλατούρων για κιθάρα να ήταν ευνόητες (προσπάθησα να τα πω όσο πιο απλά γίνετε!)  και χρήσιμες (η πρακτική είναι το μυστικο!)

TABLATURES ALPHABETICAL

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z